söndag 19 oktober 2008

Den stora frågan

I skuggan av den politiska retoriken försöker experterna reda ut valkampanjens avgörande fråga: kommer en demokratisk valseger att höja Joe the Plumbers skatt?. Omständigheterna är oklara, skriver den politiska granskaren Politifact om konversationen där Joe the Plumber (eller enbart "Joe", som McCain numera kallar honom) frågade Obama om vad demokraternas skattepolitik skulle göra för den rörmokarfirma som Joe funderade på att köpa . Det framgår inte exakt vad Joe syftade på när han sa att firman tjänade $270 000 - 280 000 om året, och därmed skulle bli en måltavla för skattehöjningar. Om det var nettovinsten han menade skulle Obamas skattepolitik mycket riktigt höja Joes skatt, från 36 till 39 procent på beloppet över $250 000. Om det däremot var bruttovinst som avsågs skulle en demokratisk seger istället innebära en skattesänkning. Politifact påpekar att en rörmokarfirma som drar hem en nettovinst på $270 000d skulle behöva vara "extremt framgångsrik". Tax Policy Center beräknar att runt två procent av USA:s egenföretagare skulle få höjd skatt med Obamas politik. På grund av osäkerheten i fallet går det inte att avgöra huruvida Joe skulle komma att tillhöra den gruppen eller inte. (Eftersom Joe har kvarskatt på 11 000 dollar är det dock troligt att en demokratisk seger skulle ge honom sänkt skatt i vilket fall som helst.) Obama svarade Joe att även om denne skulle tillhöra skattehöjningsskategorin skulle en progressiv skattepolitik ändå kunna ha en positiv inverkan på rörmokarens ekonomi; skatteförslaget innefattar nämligen sänkningnar för låginkomsttagare som skulle ge fler människor råd att anlita hans tjänster. "When you spread the wealth around, that's good for everybody", avslutade Obama sitt resonemang med. Den repliken snurrar nu för fullt hos McCain-kampanjen som ett bevis för att Obama politik bör benämnas med S-ordet, socialism.

Om Joe the Plumber verkligen kommer att kunna köpa den rörmokarfirman han har ögonen på är ett annat osäkerhetsmoment i den här frågan. En Youtube-användare skrev frågan om hur Joe, med en årsinkomst på $40 000, skulle kunna kvalificera sig för ett lån att köpa en firma som går med $270 000 - $280 000 i vinst om året. "Sounds like he's looking for a subprime loan", står det i kommentaren. Om lagstiftarna drar några lärdomar från finanskrisen kan ett sådant bli svårt att få i framtiden. Att Joe dessutom saknar rörmokarlicens kan ytterligare försvåra saken. Under omständigheterna kanske Joe the Plumber helt enkelt bestämmer sig för ge upp sin karriär som rörmokare och skaffar sig ett eget program på Fox.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vaffan? Saknar Joe licens? Var det en uppgjord grej? Var Joe anlitad av Fox för att ställa frågan till Obama, och inte alls en genomsnittlig amerikansk rörmokare?

petehaley sa...

det här var ganska intressant:

http://blogs.abcnews.com/politicalpunch/2008/10/tax-facts.html

obama är ju en tydlig kommunist.

Max sa...

Han är ju en riktig rörmokare, men
"Joe the Plumber said Thursday he doesn't have a license and doesn't need one." (AP)

Fredrik F sa...

Men hänger ni inte med?

Från DN:

""Joe the plumber" har kommit att personifiera skattedebatten i USA:s presidentvalskampanj. Men det finns två problem: han heter Samuel, och han är inte rörmokare.

Det var på ett torgmöte som Barack Obama konfronterades med den 34-årige mannen. Denne gillade inte alls demokraternas planer på att höja inkomstskatten för folk som tjänar mer än 1,6 miljoner kronor om året. Nu skulle han inte ha råd med någon egen rörläggningsfirma, beklagade sig "Joe".

Och John McCain var inte sen att agera. Bara dagar efter den tevesända träffen mellan motkandidaten Obama och "Joe" bjöd han in den sistnämnde till en av sina egna sammankomster. Dessutom har bland andra konservativa tv-kanalen Fox använt honom som typexempel på en drabbad amerikan ur arbetarklassen.

Men när andra medier synar sömmarna blottas revor i "Joes" fasad. I telefonregistret listas han som Samuel Wurzelbacher - men heter möjligen Joe i mellannamn - och erforderliga papper för att arbeta som rörmokare går inte heller att spåra.

- Han har varken genomfört det obligatoriska upplärningsprogrammet eller efterföljande prover, säger Tony Herrera, talesman för rörläggarnas fackförbund i Ohio till ABC news.

Kritiken mot Barack Obamas skattepolitik delar inte resten av yrkeskåren, enligt Tony Herrera.

- Om det finns någon rörmokare som drar in mer än 1,6 miljoner kronor vill vi gärna ha reda på var han jobbar - den lönen har nämligen inte vi."